b_0_120_16777215_00_images_dozynki2018_Dozynki2018raszowa013.jpgW dniach 8 i 9 września 2018 roku w sołectwie Raszowa odbył się dwudniowy Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych. Imprezę rozpoczął tradycyjnie barwny korowód dożynkowy, który przejechał ulicami Raszowej. Po nim, w namiocie festynowym, ustawionym na placu obok stawów, koncertem Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Leśnicy, prowadzonej przez pana Klaudiusza Lisonia rozpoczęła się cześć artystyczna.

Gospodarzami przeglądu byli Józef Swaczyna – Przewodniczący Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Starosta Strzelecki, Łukasz Jastrzembski – Sekretarz Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Burmistrz Leśnicy oraz Sołtys Raszowej Pani Maria Reinert.

Zgodnie z tradycją ks. Henryk Kuczera, Proboszcz parafii Raszowa, poświęcił chleby, które zostały wypieczone z tegorocznych plonów oraz przekazane zostały na ręce licznie zaproszonych gości. A byli wśród nich: Roman Kolek – Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Helmut Paisdzior – były Poseł na Sejm RP, Sekretarz Gminy Leśnica – Lidia Kremser - Tomeczek, radni, sołtysi poszczególnych sołectw oraz delegacje z partnerskich gmin Cernosice i Crostwitz.

W tym dniu swój dorobek artystyczny zaprezentowały zespoły, które pielęgnują niemiecką tradycję i niemiecką kulturę – grupa śpiewacza Frohsinn oraz Studio Wokalne BIS.

Ponadto przyznane zostały nagrody w konkursach Koron Żniwnych oraz w konkursie Korowodu Dożynkowego. W tych konkursach udział wzięło 11 sołectw naszej gminy:

Wysoka, Raszowa, Leśnica, Poręba, Lichynia, Góra Św. Anny, Łąki Kozielskie, Dolna, Krasowa, Kadłubiec, Zalesie Śląskie.

Zapowiadaną gwiazdą tego sobotniego wieczoru był popularny niemieckojęzyczny piosenkarza – TOBY z Monachium, który swoim występem oczarował i bawił  publiczność.  Dzień  ten zakończyła zabawa taneczna z zespołem Hades.

W niedzielne popołudnie występy artystyczne rozpoczęły dzieci z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Raszowej. Następnie wystąpił zespół muzyczny FORTE z Rogowa, laureat Przeglądów Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych MN, z bardzo ciekawym repertuarem. Po nim zaprezentował się kabaret MASZTALSCY ze swoim autorskim programem, bawiąc publiczność swoimi dowcipami. Kolejno zatańczyły mażoretki La Bella, Słoneczka, Mini Słoneczka, a po ich występie zaprezentował się zespół ABBA COVER BAND. Kolejnym punktem programu były występy zespołów taneczno – śpiewaczych Marlenki, Mini Entropia, Entropia, które również podczas Przeglądu Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych MN zajmują czołowe miejsca, a poprzez swoją działalność pielęgnują i prezentują tradycję mniejszości niemieckiej naszego regionu. Wieczór wypełnił koncert gwiazdy- Szlagier Maszyna - oraz zabawa taneczna z zespołem BIS.

Tego popołudnia wręczone zostały również nagrody za wystrój miejscowości, gdzie GRAND PRIX otrzymał gospodarz Dożynek – sołectwo Raszowa.

Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych Leśnica 2018 zrealizowano dzięki dotacjom Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Generalnego RFN w Opolu.

Podziękowania należą się wszystkim występującym zespołom, jak i tym wszystkim, którzy dzięki swojej pracy i zaangażowaniu przyczynili się do zorganizowania i sprawnego przebiegu imprezy.

gallery1