XXIII Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych Mniejszości Niemieckiej w Walcach

b_0_120_16777215_00_images_XXIIIFestiwalChorow2014_XXIIIFChiZS185.jpgW dniach 8 i 9 listopada 2014 r. w sali Publicznego Gimnazjum w Walcach odbył się  XXIII Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych Mniejszości Niemieckiej w Walcach – XXIII Festival der Chӧre und Gesangsgruppen der deutschen Minderheit, którego organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Walcach oraz Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe w Leśnicy.

W uroczystości uczestniczyli zaproszeni goście: Pani Sabine Haake - Konsul Republiki Federalnej Niemiec w Opolu, Wicestarosta Powiatu Krapkowickiego – Pani Sabina Gorzkulla  – Kotzot, Burmistrz Krapkowic - Pan Andrzej Kasiura oraz Przewodniczący Zarządu Gminnego TSKN w Walcach Pan Jerzy Mikus.

Uczestników oraz gości przywitali oraz uroczystego otwarcia Festiwalu dokonali: Pani Bożena Adamów - Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Walcach oraz gospodarz Gminy -  Pan Bernard Kubata.

Motywem przewodnim uroczystości były słowa wiersza Josepha von Eichendorffa, patrona Szkoły  w tłumaczeniu  ks. Jerzego Szymika:

“Schlaft ein Lied in allen Dingen
Die da traumen fort und fort, Und die Welt hebt on zu singen,
Triffst du nur das Zauberwort.”

„W rzeczach wszystkich pieśń uśpiona
Śni o śpiewie w ciszy snów.
Świat czarowną pieśń wykona,
Gdy go zbudzisz magią słów.”

Chóry oraz zespoły śpiewacze oceniane były przez jury, w składzie: Ingryda Salamon - przewodnicząca, Herbert Niedziela oraz Walter Paul

Pierwszego dnia imprezy zaprezentowały się 4 chóry oraz gościnnie wystąpił Chór DFK Zbrosławice pod dyrekcją Pana Jana Tlatlika - łącznie 148 osób.

Tego dnia zwyciężył Krappitzer Chor (Krapkowice), którego dyrygentem jest Pan Henryk Szoja. Krappitzer Chor w festiwalu uczestniczył już 14 razy.

Na II miejscu uplasował się Chór Canthabiles z Kątów Opolskich, pod  kierownictwem Pana Zygfryda Maczurka. Chór ten również gościł w Walcach po raz czternasty.

III miejsce zostało przyznane Chórowi Heimatklang z Kłodnicy, pod kierownictwem Pani Jolanty Stefaniak.

Wyróżnienie uzyskał DFK Chor Tarnau z Tarnowa Opolskiego, którym kieruje Pan Franz Dylla.

W niedzielne popołudnie swoje umiejętności zaprezentowało 18 zespołów śpiewaczych, czyli razem 267 uczestników, spośród których decyzją jury wyłoniono zwycięzcę – Ligockie Wrzosy (Ligota Pruszkowska) - zespół prowadzony przez Pana Przemysława Ślusarczyka.

II miejsce przyznano „Kupskiemu Echu” z Kup - kierownik zespołu Agnieszka Ślusarczyk.

III miejsce ex aequo przyznano trzem zespołom: „Frohsinn” z Leśnicy  -  kierownik zespołu Pani Maria Czeczor, „Walczankom” – pod kierownictwem Pani Marii Żmija – Glombik oraz „Dobrzeniankom” – pod kierownictwem Pani Elżbiety Scheitza.

W czasie obrad Jury, w niedzielny wieczór wystąpiła utalentowana, młoda artystka Pani Julia Ledwoch, która porwała widownię do wspólnej zabawy.

Każdy z występujących zespołów i chórów otrzymał nagrodę pieniężną oraz pamiątkowy dyplom i statuetkę.

Pierwszy raz festiwal odbył się w 1992 r. na scenie waleckiego Ośrodka Kultury i od tej pory przez 23 lata wzięło udział w festiwalu 140 chórów i 500 zespołów.

Imprezę zorganizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji, Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.