2014.07.23 Spotkanie Członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Raszowie

b_0_120_16777215_00_images_2014.07.23Raszowa_Raszowa11.jpgSpotkanie Członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego dnia 23 lipca 2014 r. poprzedzone było uczczeniem pamięci zmarłego przed pięcioma laty Burmistrza Leśnicy i Przewodniczącego Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego śp. Huberta Kurzała. Członkowie złożyli na Jego grobie w Leśnicy wieńce i zapalili znicze. Następnie przejechali do restauracji „Viktorjan” w Raszowie, gdzie odbyło się spotkanie naszych Członków.

Po oficjalnym otwarciu przez Przewodniczącego, powitaniu przybyłych Członków i zaproszonych Gości Pani Jolanta Gniońska – Dobosz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska z Opola przedstawiła problematyką „Punktów Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych – procedury związane z oddziaływaniem na środowisko”. W ramach tematu omówione zostały obowiązki gmin wynikające z ustawy o zachowaniu czystości i porządku w gminach, uwarunkowania tworzenia PSZOK – ów, obowiązki gmin wynikające z konieczności osiągnięcia w 2021 r. poziomów recyklingu oraz budowa PSZOK – ów w procesie inwestycyjnym (regulacje prawne, decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach).
Kolejno Pan Hubert Kołodziej – specjalista ds. oświaty w ZNSSK, Pan Martin Cichon – Dyrektor Opolskiego Centrum Kształcenia Nauczycieli oraz Pani Martyna Halek z Niemieckiego Towarzystwa Oświatowego przestawili ofertę edukacyjną Opolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli Niemieckiego Towarzystwa Oświatowego. Przedstawione został zakres działań OCDN – u, priorytety działań, organizowane warsztaty szkoleniowe oraz szkolenia dla nauczycieli języka niemieckiego. Zaprezentowana została również oferta edukacyjna OCDN – u, metodologia prowadzenia szkoleń dla nauczycieli języka niemieckiego. OCDN prowadzi również doradztwo metodyczno – prawne, jak również warsztaty doskonalące dla nauczycieli języka niemieckiego. OCDN współpracuje również z Instytutem Goethego, jak również posiada bogaty wachlarz materiałów dydaktycznych dla nauczycieli.
Wspólna dyskusja zakończyła spotkanie.

gallery1 gallery1