Sprawozdanie z XXII Przeglądu Orkiestr Mniejszości Niemieckiej

b_0_120_16777215_00_images_XXIIPOMN_Zdjecia1024x800_ZdjeciaXXIIPOMN133.jpgW niedzielne popołudnie w gminie Leśnica rozbrzmiewała muzyka orkiestr dętych. W dniu 15 czerwca 2014 r. odbył się w miejscowości Lichynia XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej. Przedsięwzięcie zorganizowało Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe we współpracy z Burmistrzem Leśnicy. Do konkursu przystąpiło 15 orkiestr dętych: 13 z województwa opolskiego oraz 2 z województwa śląskiego. Łącznie na scenie wystąpiło 542 muzyków.

Po ponad sześciogodzinnej rywalizacji jury konkursu w składzie: Krystian Gajda – Przewodniczący, Gotfryd Włodarz, Tadeusz Widera postanowiło przydzielić następujące miejsca w następujących kategoriach:

Orkiestry dorosłe:

Orkiestra Dęta OSP Mechnica – Kamionka

Orkiestra OSP Węgry,

Orkiestra Dęta Kotulin,

Gminna Orkiestra Komprachcice

Orkiestra Dęta Łowkowice

Wyróżnienie otrzymała:

Gminna Orkiestra Dęta w Radłowie

Orkiestry młodzieżowe:

Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Kaprys” z Boguszyc – Źlinic,

Młodzieżowa Orkiestra Dęta Camerata – Stare Budkowice

Gminna Orkiestra Dęta Cisek,

Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Chrząstowice,

Młodzieżowa Orkiestra Dęta działająca przy MGOK w Głogówku

Wyróżnienie otrzymała:

Orkiestra Dęta PSM I st. nr 2 w Kędzierzynie - Koźlu

Małe orkiestry:

Ozi – Brass Orkestra

Blaskapelle Świbie

OderBlassBand

Żadna z występujących orkiestr nie wyjechała z Lichyni z pustymi rękami. Każda z nich otrzymała dyplom, puchar oraz nagrodę pieniężna, której wysokość uzależniona była od zajętego miejsca.

Podczas obrad jurorów gościnnie wystąpiła Młodzieżowa Orkiestra Dęta Leśnica

Podczas ogłaszania werdyktu jury podkreśliło, iż muzyczny i techniczny poziom orkiestr stale się podnosi. „Pomimo, iż większość z orkiestr to kapele amatorskie nie było podczas przeglądu orkiestry, która byłaby słaba. A to dzięki ciężkiej pracy dyrygentów, którzy nieraz prowadzą po kilka orkiestr. Godnym podkreślenia jest fakt, że dzisiaj w orkiestrach grało dużo młodych ludzi, od których emanowała radość do gry.” – mówił podczas ogłaszania wyników przewodniczący jury Krystian Gajda.

Przegląd zakończyła wspólna zabawa taneczna z zespołem SEMPRE.

Przy realizacji zadania wsparcia organizacyjno-technicznego udzielili: Urząd Miejski w Leśnicy, sołectwo Lichynia, Ochotnicza Straż Pożarna w Lichyni oraz Ochotnicza Straż Pożarna Wysoka. Organizatorzy pragną serdecznie podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do sprawnego przebiegu XXII Przeglądu Orkiestr Mniejszości Niemieckiej .

XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej zrealizowano dzięki dotacjom Ministra Administracji i Cyfryzacji, Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec oraz Samorządu Województwa Opolskiego.

XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej  XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej  XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej
 XXII Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej