XXIII Przegląd Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej

b_0_120_16777215_00_images_XXXIIIPZDiMMNZdjecia_ZdjeciaXXIIIPZDIMMN116.jpgTradycyjnie w dniu pielgrzymki mniejszości narodowych i etnicznych odbył się w Górze Św. Anny XXIII Przegląd Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej. Przegląd zorganizowało Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe we współpracy z Burmistrzem Leśnicy. Dnia 1 czerwca na scenie namiotu festynowego wystąpiło łącznie 27 zespołów pielęgnujących kulturę mniejszości niemieckiej.

Wśród licznie przybyłych gości występy zespołów dziecięcych i młodzieżowych podziwiali m. in: Hartmut Koschyk -  pełnomocnik rządu RFN ds. mniejszości wraz ze współpracownikami,  Józef Swaczyna – Przewodniczący Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego i Starosta Strzelecki, Łukasz Jastrzembski – Burmistrz Leśnicy oraz Sekretarz Zarządu Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Bernard Gaida – Przewodniczący ZNNSK, Norbert Rasch – Przewodniczący TSKN na Śląsku Opolskim, Helmut Paisdzior – były poseł na Sejm RP, Róża Zgorzelska – członek Zarządu TSKN na Śląsku Opolskim, Jarosław Małecki – radca ministra w Departamencie Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, Leonard Malcharczyk – przedstawiciel Konsulatu RFN w Opolu.

Od godziny 12.30 wystąpiły zespoły, które przybyły zarówno z województwa opolskiego, jak i śląskiego.

Jury w składzie: Zuzanna Donath - Kasiura, Partycja Karpińska – Uryga, Rafał Miczka ostatecznie postanowiło przyznać następujące miejsca w następujących kategoriach:

Zespoły taneczne – ludowe:

I miejsce Łężczok
II miejsce Wal-Nak Schulenburger und Nakler Freunde

Zespoły taneczne – taniec nowoczesny – dzieci:

I miejsce Arabeska II
II miejsce Rytm III
III miejsce Perełki
IV miejsce Mini Entropia

Zespoły taneczne – taniec nowoczesny – młodzież:

I miejsce Arabeska I
II miejsce Rytm II

III miejsce Entropia

Zespoły instrumentalne:

I miejsce Glogovia Brass
II miejsce Deutsches Trio przy Musikkappelle Ratibor - Studen

Zespoły wokalne- dziecięce:

II miejsce Sonnenkinder
II miejsce Oppelner Spatzen
III miejsce Kinderchor J. von Eichendorff
IV miejsce Gwiazdeczki
V miejsce Marlenki

Zespoły wokalne – młodzieżowe:

I miejsce Studio Wokalne BIS
II miejsce Meritum
II miejsce Solaris

II miejsce Maidels

III miejsce Piccolo

III miejsce Sternentaler
IV miejsce Na chwila
V miejsce Studio Piosenki LOKiR
V miejsce Poezja

Zespoły wokalno – instrumentalne:

I miejsce Garage in the City
II miejsce Happiness

Każdy z zespołów otrzymał puchar, dyplom oraz nagrodę pieniężną.

Wszystkim zespołom oraz wyróżnionym serdecznie gratulujemy oraz dziękujemy za liczny udział w tegorocznym przeglądzie.

Podczas przeglądu gościnnie wystąpiły mamy dzieci i młodzieży tańczących w zespołach Arabeska i Łężczok oraz koncert zagrał zespół Garage in the City.

Przy realizacji zadania wsparcia organizacyjno-technicznego udzielili: Urząd Miejski w Leśnicy, Leśnicki Ośrodek Kultury i Rekreacji, Ochotnicza Straż Pożarna w Raszowej i Dom Pielgrzyma w Górze Św. Anny. Serdecznie dziękujemy za udzielone wsparcie.

XXIII Przegląd Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej zrealizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji, Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec i Samorządu Województwa Opolskiego.