Schuld und Leid – odczyt z Wernerem Sonne i Thomasem Kreutzmannem w Opolu

W imieniu organizatora – Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej zapraszamy na spotkanie autorskie książki „Schuld und Leid – Das Trauma von Flucht und Vertreibung 1945-2022” (Ucieczka i wypędzenie z dzisiejszej perspektywy)”, które odbędzie się 22 marca 2023 r. o godz. 17:00 w Sali Orła Białego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

„Czy historia się powtarza?” Z tym pytaniem Werner Sonne, były szef studia ARD w Waszyngtonie i Warszawie, oraz Thomas Kreutzmann, były korespondent ARD w Pradze, zwracają się do swoich czytelników w nowej książce „Schuld und Leid”.

W czasach rosyjskiej wojny napastniczej na Ukrainie tematy „ucieczki” i „wypędzenia” wydają się ponownie zyskiwać na aktualności w Europie, a zajęcie się nimi jest potrzebne bardziej niż kiedykolwiek. Nowa książka pokazuje te powiązania, ale także różnice między obecną sytuacją a tą w Niemczech w 1945 roku.

Spotkanie będzie tłumaczone symultanicznie. Zachęcamy do zgłaszania chęci udziału w spotkaniu: aurelia.langosz@haus.pl lub 77 4079515